Knižné Zoznamy

Knihy na mieru od roku 2018

14 kníh, ktoré by si mal prečítať každý muž

Prinášame vám zoznam knižných klasík, ktoré by si mal každý muž prečítať. Možno ste už niektoré aj čítali, ale to bolo dav ho a možno v škole ako povinné čítanie. Veru, prišiel čas prečítať si niektoré knihy znova.
martinus.sk

Kto chytá v žite (J.D. Salinger)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština, angličtina

Jeden z najvýznamnejších diel americkej literatúry 20. storočia zobrazuje príbeh trojdňového blúdenia Holdena Caulfielda, jeho mravnú čistotu a neutíchajúcu silu v boli proti meštiactvu. Pôvabý príbeh z amerického študentského prostredia o neúspešnom študentovi a jeho rodičoch, pedagógoch, prvých láskach, o mladých ľuďoch, napísaný sviežim tínedžerským slangom.

Volanie divočiny (Jack London)

Dostupné v jazykoch: slovenčina (e-kniha), čeština, angličtina

Volanie divočiny prvý raz vyšiel roku 1903. Rozpráva o osude psa Bucka, ktorého v čase zlatej horúčky  na rieke Klondike uniesli z domova a predali ako záprahového psa na Aljašku. Buck je nútený prispôsobiť sa tvrdému zaobchádzaniu ľudí a prežiť v podmienkach drsnej klímy. Spolieha sa na vrodené inštinkty a napokon sa v divočine stane vodcom.

Boh múch (William Golding)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština, angličtina

Haváriu lietadla na neobývanom ostrove prežila iba skupina chlapcov, ktorí čakajú na pláži na svoju záchranu. Dobrodružstvo, ktoré by chcel zažiť asi každý chlapec sa s nocou mení na hodiny plné strachu a strašidelných redstáv. Nevinný dobrodružný príbeh sa mení na príbeh plný strachu a hrôzy. Ku koncu naozaj sila.

Cudzinec (Albert Camus)

Dostupné v jazykoch: slovenčina

Prvý a zároveň najznámejší román Alberta Camusa Cudzinec je súčasťou tetralógie, ktorú Camus pomenoval „cyklus absurdity”. Cudzinca možno definovať ako filozofický román. Hlavný hrdina Meursault je prvým stelesnením absurdného človeka či skôr človeka stojaceho v celej svojej nahote zoči-voči absurdite sveta. Meursault je citlivý len na vnemy, ktoré zachytáva svojimi piatimi zmyslami, ľudí a okolitý svet iba pasívne pozoruje, nezúčastňuje sa na ňom. Meursault nikdy nepredstiera pocity, ktoré od človeka požadujú spoločnosť, morálka či náboženstvo, odmieta hrať hru, ktorú ľuďom vnucuje spoločnosť. Cudzinec je hlbokou reflexiou o živote v konfrontácii so smrťou – prirodzenou, násilnou aj s popravou – a s jej skutočnými i podvedomými dôsledkami.

Zbohom zbraniam (Ernest Hemingway)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, angličtina

Dej románu Zbohom zbraniam (1929), prvého z hemingwayových bestsellerov, sa odohráva na talianskom fronte počas prvej svetovej vojny. Rozpráva príbeh lásky amerického poručíka, vodiča sanitky Červeného kríža Frederica Henryho a talianskej zdravotnej sestry Catherine Barkleyovej na pozadí krvavých bojov. Catherine ošetruje raneného Henryho a ich láska sa naplní, Catherine čaká dieťa. Henry sa vracia na front, ale čoraz väčšmi presvedčený o nezmyselnosti vojny rozhodne sa aj so svojou láskou ujsť.

Dobrodružstvá Huckleberryho Finna (Mark Twain)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština, čeština e-kniha, angličtina

Mark Twain stvoril dve románové postavy, ktoré sa vďaka povahovým odlišnostiam skvele dopĺňajú: Tom Sawyer, poslušné a dobre vychované chlapča, je celkom v rozpore s večným rebelom Huckleberrym Finnom, ktorý vyrastá bez matky, jeho otec je pijan a Huck spáva v sude. Napriek tomu sa obaja rýchlo skamarátia. Hlboké rozdiely vo výchove, v predstavách o svete i v základných morálnych hodnotách o to väčšmi utužia nerozlučné priateľstvo tejto chlapčenskej dvojice, ktorej úsmevné dobrodružstvá potešia rovnako srdcia mladých i skôr narodených čitateľov.

Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda (Junot Díaz)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Príbeh nám ponúka magický realizmus a zoberie vás naprieč príbehom dominikánskeho chlapca s nadváhou, ktorý je nevyliečiteľný romantik vyrastajúci v New Jersey.

1984 (George Orwell)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština, angličtina

Jeden z najznámejších diel svetovej literatúry. Spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. Román opisuje osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jednotlivca (Winstona Smitha), ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň.

Bitúnok č. 5 (Kurt Vonnegut)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, angličtina

V románe Bitúnok č. 5 Kurt opísal jeden z kľúčových zážitkov svojho života – bombardovanie Drážďan v roku 1945. Tak vzniká jedno z najoriginálnejších protivojnových diel, v ktorom hlavnú postavu predstavuje Billy Pilgrim, mladý Američan s nemeckými koreňmi, ktorý sa dostáva do nemeckého zajatia.

Jako zabít ptáčka (Harper Lee)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Preložené do viac ako 40 jazykov sveta a predaných viac ako 30 miliónov kópií, hovorí za všetko. Srdcervúci príbeh o dospievaní v oblasti plnej predsudkov, kde sa nájdu ľudia robiť správne veci. Je ťažko pridávať nám viac dôvodov prečo by ste mali siahnuť po knihe, ale celý príbeh vystihuje určite jedno slovo  – odvaha, akú mnohí z nás nemajú.

Krstný otec (Mario Puzo)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština, čeština e-kniha, nemčina,  angličtina

Hlavná postava, Krstný otec, je vodca tajnej organizácie, no ako osoba je sympatický a svojím spôsobom aj spravodlivý. Krstný otec spravuje zo svojho sídla na Long Islande obrovskú podzemnú ríšu, ktorej podliehajú stávkové kancelárie, odborové zväzy, hazardné herne, pašerácke organizácie a skupiny vydieračov. Najmocnejší a najbohatší Američania sa pred ním trasú, lebo vplyv Krstného otca siaha do všetkých oblastí amerického života – od polície a tajnej služby až k finančným magnátom.

Stopárov sprievodca galaxiou (Douglas Adams)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština, angličtina

Dnes už vieme, že Stopárov sprievodca galaxiou je najvtipnejšia sci-fi séria na svete. Autor má fakt bujnú fantáziu. Všetko čo riešia má svoju logiku a správnu postupnosť. Len nejako v opačnom poradí ale kupodivu im všetko funguje.

Muž menom Ove (Fredrik Backman)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština,  angličtina

Ove je starší pán, aký žije snáď v každom obytnom dome – večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného.

Hľadanie zmyslu života (Viktor E. Frankl)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, angličtina

Nevieme si ani predstaviť zoznam najlepších kníh v oblasti psychológie a nezaradiť sem tento knižný skvost. Franklove pozorovania počas jeho zajatia v koncentračnom tábore počas druhej svetovej vojny sú poučné pre každú ľudskú bytosť. Všetci čitatelia získajú nový pohľad na svoj život tak, ako sme ho získali aj my a práve to vás bude poháňať pri čítaní tejto knihy.

 

martinus.sk

Related Posts