Knižné Zoznamy

Knihy na mieru od roku 2018

Najlepšie z 2018

Fuh, a máme ďalší rok za nami. 2018 bol plný začiatkov, zmien, výziev, ale hlavne dobrých kníh. Vedeli ste, že v roku 2018 bolo vo svete vydaných viac ako 2 621 107 kníh?  Wau. Toľko dobrodružstiev. A vybrať z nich tie top určite nie je ľahké. My sme to, ale nejako zvládli a nižšie prinášame zoznam top kníh z roku 2018.
martinus.sk

Stále som to ja (Jojo Moyes)

Dostupné v jazykoch: slovenčina (e-kniha), angličtina

Lou Clarková vie všeličo…Vie, koľko kilometrov ju delí od partnera Sama žijúceho v Londýne. Vie, že jej newyorský zamestnávateľ je dobrý človek a, že jeho manželka má pred ním tajnosti. Nevie však, že sa stretne s niekým, kto jej obráti život naruby. Josh jej tak veľmi pripomína muža, ktorého poznala, až to bolí. Lou netuší, čo si počať so svojím srdcom, to by najradšej žilo na dvoch miestach. Nech sa však rozhodne akokoľvek, všetko sa tým krokom zmení. Stále som to ja je voľným pokračovaním svetových bestsellerov Predtým, ako som ťa poznala, ktorý sa dočkal aj filmového spracovania a Čo bolo potom.

Uspávanka (Leila Slimani)

Dostupné v jazykoch:slovenčina (e-kniha),angličtina

Keď sa Myriam, matka dvoch detí, rozhodne napriek nevôli svojho manžela, vrátiť do práce v advokátskej kancelárii, začnú manželia hľadať pestúnku. Po prísnom výbere zamestnajú Louise, ktorá si veľmi rýchlo získa náklonnosť detí a stane sa z nej neodmysliteľná súčasť domácnosti. Postupne sa pasca vzájomnej závislosti zaklapne, až, kým neskončí drámou. Prostredníctvom priliehavého opisu mladého manželstva a fascinujúcej a záhadnej postavy pestúnky sa nám odhaľuje dnešná doba so svojimi predstavami o láske a výchove, nerovnocenných vzťahoch a peniazoch, spoločenských a kultúrnych predsudkoch. Leila Slimani píše ostrým štýlom, do ktorého preniká temná poézia a od prvých strán vytvára napätie.

Hnev, čo si zasial (Angie Thomas)

Dostupné v jazykoch: slovenčina (e-kniha), čeština, angličtina

Šestnásťročná Starr Carterová žije v dvoch svetoch: býva v chudobnej černošskej štvrti a navštevuje snobskú strednú školu na predmestí. Krehkú rovnováhu medzi nimi naruší večer, keď sa stane svedkyňou streľby, pri ktorej policajný dôstojník pripraví o život jej najlepšieho priateľa z detstva Khalila. Khalil v čase vraždy pri sebe nemal zbraň. Jeho smrť zakrátko upúta pozornosť celoštátnych médií. Niektoré ho opíšu ako grázla, iné ako drogového dílera a gangstra. Starrina najlepšia kamarátka zo školy dokonca naznačí, že si zomrieť zaslúžil. Keď sa ukáže, že polícia nemá záujem prípad vyriešiť, ulice zaplnia demonštranti a černošská štvrť sa zmení na vojnovú zónu. Všetkých zaujíma, čo sa v osudný večer skutočne stalo. Odpoveď pozná iba Starr. No čokoľvek, čo sa rozhodne (alebo nerozhodne) prezradiť, môže zničiť jej rodinu a ohroziť jej život.

Děti krve a kostí (Tomi Adeyemi)

Dostupné v jazykoch: čeština (e-kniha), angličtina

Keď mala Zélia iba šesť rokov, na vlastné oči videla, ako kráľovské stráže obesili jej matku na strome. Nikdy na to nezabudla. Kráľovstvo, v ktorom žije bolo kedysi plné mágie  – žili tu niekedy čarodejníci s tmavou kožou a nepoddajnými bielymi vlasmi, ktorí od bohov získali magické schopnosti. Keždý mal iný dar, no časom ich populácia klesla a ostala ich iba malá menšina, ktorá je utláčaná šľachtou a pomaly rástla aj nenávisť, ktorá vyvrcholila brutálnym vyvražením, a tak mágia zo sveta zmizla. O jedenásť rokov neskôr sa Zélia vďaka národnému stretnutiu s princeznou Amari vydávajú na dobrodružstvo, ako opäť získať spojenie s bohmi, a tak vrátiť mágiu do sveta.

Moc faktov (Hans Rosling,  Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština, angličtina

Desať dôvodov, prečo sa mýlime v pohľade na svet – a prečo sú veci lepšie, ako vyzerajú. Keď majú ľudia odpovedať na jednoduché otázky o stave sveta – napríklad aká je priemerná dĺžka života na Zemi alebo koľko násilia je v našom svete – dostávame sa k systematicky zlým odpovediam. Tak zlé, že by to mohli kľudne zodpovedať aj šimpanzy a dostali by lepšich výsledkou. Hans Rosling ponúka nové a radikálne vysvetlenie tohto javu. Odhaľuje desať inštinktov, ktoré ovplyvňujú naše názory na okolitý svet.

Venuša zo zátoky (Dominik Dán)

Dostupné v jazykoch: slovenčina

Pohodovú prázdninovú atmosféru leta v roku 2009 naruší hrôzostrašný nález dievčenského tela bez hlavy a rúk. Torzo pláva v ramene rieky neďaleko lodenice, mladí športovci zažijú na tréningu ozajstný šok. O dva dni sa na opačnom konci mesta v zátoke rieky nájde odseknutá hlava. Prípad sa začne nepríjemne a hlavne nepredvídateľne zamotávať. Extrémne horúce leto komplikuje vyšetrovanie nielen milovníkom snehu a dažďa, akým je detektív Richard Krauz, ale aj odolnejším kolegom. Do života oddelenia vrážd v Našom Meste zasiahnu okrem rozsekaného dievčaťa aj iné tragické udalosti.

Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí (Jonas Jonasson)

Dostupné v jazykoch: slovenčina (e-kniha), angličtina

Voľné pokračovanie bestsellera Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizolVšetko sa začalo výletom teplovzdušným balónom na počesť Allanových sto prvých narodenín a štyrmi fľašami šampanského. Allan a jeho priateľ Julius sa tešili na nádherný výhľad, lenže balón bez pilota a s odtrhnutým ventilom sa nečakane odlepil od zeme a vzlietol. Dvaja vzduchoplavci tvrdo pristáli v mori. Zachránila ich severokórejská loď. Vo sne by im nenapadlo, že kapitán lode pašuje aktovku plnú uránu pre vodcu Kim Čong-una na jeho tajné plány s jadrovými zbraňami.

Tetovač z Auschwitzu (Heather Morris)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština, čeština e-kniha,  angličtina

Tetovač z Auschwitzu je román vychádzajúci zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovovcov, dvoch slovenských Židov, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a po vojne si našli nový domov v Austrálii.

Môj svet (Peter Sagan)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, angličtina

Prvá a jediná kniha o Saganovi, ktorej autorom je samotný Sagan! Je mnoho športových legiend, viacero z nich v oblasti cyklistiky, ale je iba jeden jazdec, ktorému sa podarilo zdanlivo nemožné – trikrát za sebou zvíťaziť vo svetovom šampionáte. Teraz dostanú jeho fanúšikovia jedinečnú príležitosť nazrieť do Petrovho sveta a dozvedieť sa, čo stojí v pozadí jeho úspechov. Okrem iného po prvý raz odhalí detaily svojej prípravy, ktorá ho doviedla k víťazstvám.

Priepasť (Jozef Karika)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha

Bývalý lezec trpiaci panickým strachom z výšok narazí na legendu o skalnej plošine v Tatrách, kde neznáma sila núti ľudí, ktorí tam zablúdia, skočiť do priepasti a zabiť sa. Nezvyčajné množstvo smrteľných nehôd v tejto oblasti mu nedá spávať. Rozbehne pátranie na vlastnú päsť, lenže skutočnosti, ktoré odhalí, sa vymykajú ľudskej predstavivosti a chápaniu. Za svoju zvedavosť kruto zaplatí – sám sa ocitne na hrane priepasti. Je stará legenda horských vodcov o nadprirodzenej sile zhadzujúcej ľudí do hlbín iba strašidelná fáma, alebo obsahuje zrnko pravdy?

100 spôsobov, ktorými si zbytočne komplikujeme život …a ako s tým prestať! (Dušan Kadlec)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha,  čeština, čeština e-kniha

Táto kniha je knihou o kvalitnom živote. Je knihou, plnou nápadov, ktoré ti pomôžu byť šťastnejším a spokojnejším. Je o precitnutí. Je o akceptovaní zodpovednosti za svoj život. O uvedomení si tej ohromnej moci, ktorú nad ním vlastne máš. V knihe je opísaných 100 spôsobov, ktorými si častokrát nevedomky, no zato poriadne, komplikujeme život každodennými činnosťami, rozhodnutiami a krokmi. No kniha nie je akousi kritikou na naše životy, to vôbec. Sú v nej, práve naopak, ponúkané vysvetlenia daných situácií, spolu s radami a krokmi vedúcimi k ich náprave.

12 pravidiel pre život – liek na chaos (Jordan B. Peterson)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, angličtina

Uznávaný klinický psychológ Jordan Peterson významne ovplyvnil súčasné chápanie osobnosti. Vďaka svojim prednáškam o Biblii, ľúbostných vzťahoch, či mytológii, ktoré oslovili desiatky miliónov ľudí, ho možno zaradiť medzi najpopulárnejších mysliteľov na svete. V dobe nevídaných zmien a polarizujúcej politiky našiel jeho priamy a osviežujúci odkaz o dôležitosti osobnej zodpovednosti a starovekej múdrosti odozvu na celom svete. V tejto knihe ponúka dvanásť dômyselných a praktických princípov pre zmysluplný život, ktoré nás nabádajú, aby sme si upratali vo vlastnom dome skôr, než začneme kritizovať iných alebo, aby sme sa porovnávali so svojím včerajším ja, nie s dnešným ja niekoho iného.

The Outsider (Stephen King)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, angličtina

Keď je jedenásťročný chlapec zavraždený v mestskom parku, spoľahliví očití svedkovia nepochybne poukazujú na známeho trénera Little Ligy – Terry Maitland ako vinníka. Dôkazy DNA a odtlačky prstov potvrdzujú, že zločin bol spáchaný týmto milovaným rodinným mužom. Vystrašený brutálnym zabitím, detektív Ralph Anderson, ktorého vlastný syn bol kedysi trénovaný Maitlandom, nariaďuje, aby bol podozrivý zatknutý. Ale Maitland má alibi. A ďalší prieskum potvrdzuje, že v ten deň bol skutočne mimo mesta. Môže človek byť súčasne na dvoch miestach. Alebo?

Circe (Madeline Miller)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština, čeština e-kniha, čeština audio-kniha, angličtina

Heliovi, bohu Slnka a najmocnejšiemu z Titanov, sa narodí dcéra. Nymfa Kirké je zvláštne dieťa, má žlté oči a čudesný tenký hlas, no inak po svojom majestátnom otcovi ani pôvabnej zvodnej matke Perse nezdedila nič pozoruhodné. Ako najslabšia zo všetkých bohýň je vystavená ustavičným posmeškom súrodencov, preto hľadá spoločnosť vo svete ľudí. Čoskoro v sebe objaví netušenú moc – ovláda čary, ktoré dokážu premeniť sokyne na príšery a ohroziť samotných bohov.

The Great Believers (Rebecca Makkai)

Dostupné v jazykoch: angličtina

V roku 1985, Yale Tishman, vývojový riaditeľ pre umeleckú galériu v Chicagu, sa chystá na úžasný prevrat: priniesť mimoriadnu zbierku obrazov 20. rokov ako darček do galérie. Napriek tomu, ako jeho kariéra začína rozkvitať, epidémia AIDs rastie okolo neho. Jeden po druhom zomierajú jeho priatelia a po pohrebe jeho najlepšieho priateľa Nica zistil, že jeho partner je nakazená a, že by mohol mať vírus aj on sám. Nic zanechal po sebe Fionu, ktorá je jeho sestrou. O tridsať rokov neskôr je Fiona v Paríži a sleduje svoju odcudzenú dcéru, ktorá zmizla v kulte. Býva so starým priateľom, slávnym fotografom, ktorý dokumentoval chicagskú epidémiu, a sama sa konečne stretne s ničivými spôsobmi, ako kríza AIDS postihla jej život a jej vzťah s jej dcérou. Príbehy Yale a Fiona sa odvíjajú neuveriteľne rýchlo a niekedy prekvapujúco, pretože obaja sa snažia nájsť dobro v katastrofe.

Washington Black (Esi Edugyan)

Dostupné v jazykoch: angličtina

Keď dvaja bratia z Anglicka prevezmú cukrovú plantáž v Barbadose, nervozita a strach sú u oboch vysoko. Washington Black, jedenásťročný otrok, ktorý nepozná žiadny iný život, je zúfalý, že sa ocitne ako osobný služobník jedného z týchto mužov. Jeho nový majster je excentrický Christopher Wilde – prírodovedec, prieskumník, vedec, vynálezca – ktorý sa snaží o  perfektný letecký stroj. Vďaka Wilde je Washington zasvätený do sveta zázrakov. Svet, v ktorom jednoduchá tkanina môže priviesť človeka cez oblohu; kde aj chlapec narodený v reťaziach môže prežiť život v dôstojnosti a s významom.

Vzdelaná (Tara Westover)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština, čeština e-kniha, angličtina

Príbeh rozpráva o hľadaní vlastného ja. Je to príbeh o neoblomnej rodinnej lojalite a o smútku, ktorý sprevádza pretrhnutie najužších väzieb. Príbeh Tary Westoverovej o dospievaní sa vyznačuje prenikavým postrehom veľkých spisovateľov a zdôrazňuje význam a prínos skutočného vzdelania – schopnosť vidieť život novými očami a ochotu meniť ho. Tara Westoverová sa prvý raz ocitla v triede ako sedemnásťročná. Narodila sa v rodine survivalistov, ktorí žili v horách amerického Idaha. Tam sa pripravovala na koniec sveta tak, že zavárala do zásoby broskyne a spávala s „plnou poľnou“. V lete s mamou, babicou a liečiteľkou, varila bylinné odvary a v zime triedila kovový šrot na otcovom šrotovisku. Jej otec nedôveroval zdravotníctvu, preto s Tarou nikdy nenavštívili lekára. Rezné rany, otrasy mozgu, dokonca aj popáleniny po výbuchu liečili doma pomocou byliniek. Rodina bola natoľko izolovaná od bežného života, že nikto neriešil, či sa deťom dostáva vzdelanie. A nikto nezasiahol, keď sa starší brat začal správať násilnícky….

How to Change Your Mind – The New Science of Psychedelics (Michael Pollan)

Dostupné v jazykoch: angličtina

Jeden z najobdivovanejších spisovateľov Ameriky nás nasmeruje na zmenu mysle za hranice ľudského vedomia. Keď LSD bol prvýkrát objavený v štyridsiatych rokoch minulého storočia, výskumníkom, vedomi a lekárom sa zdalo, že svet by mohol byť na vrchole psychologickej revolúcie. Ale v šesťdesiatych rokoch minulého storočia bol všetok ďalší výskum zakázaný. V posledných rokoch sa však práca opäť potichu rozmáha aký úžasný potenciál LSD či  DMT môžu mať. Mohli by tieto lieky skutočne zlepšiť životy mnohých ľudí? Ako zmeniť svoju myseľ je správa o tom, čo by mohlo byť budúcnosťou ľudského vedomia.

Rovnica lásky (Helen Hoang)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština, čeština e-kniha, angličtina

Stella Lanová má mimoriadnu schopnosť – dokáže predvídať zákaznícke správanie pomocou zložitých algoritmov. Vďaka tomu zarobí viac peňazí, ako dokáže minúť. Pokiaľ však ide o randenie, jej schopnosti výrazne zaostávajú za priemerom normálnej tridsiatničky. Všetko jej sťažuje fakt, že má Aspergerov syndróm a pri francúzskych bozkoch sa cíti veľmi nepríjemne. Napokon usúdi, že potrebuje získať cvik, ideálne s profesionálom, a tak si najme spoločníka Michaela. Vietnamsko-švédsky fešák vyzerá ako vystrihnutý z dojímavej filmovej scény, ovláda východné bojové umenia, a keby ponuku odmietol, veľa by stratil. Keď za ním Stella príde s rozvrhom lekcií, prisľúbi jej, že spolu odškrtnú všetky políčka – od predohry až po polohy za hranicou misionárskej.

Vengeful (V.E. Schwab)

Dostupné v jazykoch: angličtina

Veľmi silná kolízia mimoriadnych myslí a pomstychtivých úmyslov – V. E. Schwab sa vracia s napínavým nadväzovaním na spoločnosť Vicious. Magneto a profesor X. Superman a Lex Luthor. Victor Vale a Eli Ever. Sydney a Serena Clarke. Skvelé partnerstvá, ale Marcella Riggins nepotrebuje nikoho, keď konečne získala kontrolu, ktorú vždy hľadala a svoju novú moc použije, aby priniesla mesto Merit na kolená.

Kráľovstvo z popola (Sarah J. Maas)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, angličtina

Aelin Galathynius sa zaprisahala, že zachráni svoj ľud, aj keď cena, ktorú za to treba zaplatiť, je nepredstaviteľne vysoká. Keď ju kráľovná férov Maeve uväzní v starodávnej železnej truhle a niekoľko mesiacov mučí, jedinou nádejou na prežitie je len Aelinina ohnivá vôľa a strašná istota, že ak ju Maeve zlomí, bude to znamenať skazu pre jej milovaných. S každým ďalším dňom však jej pevné odhodlanie nepoddať sa čoraz viac slabne… Kým je Aelin v zajatí, jej priateľov a spojencov osud zaveje na všetky svetové strany. Niektoré putá sa posilnia, iné sa spretŕhajú naveky. A keď sa ich cesty znovu spoja, všetci musia bojovať, ak Erilea nemá padnúť.

Zlá krev (John Carreyrou)

Dostupné v jazykoch: čeština, čeština e-kniha, čeština audio-kniha, angličtina

Celý príbeh úchvatného vzostupu a šokujúceho zrútenia Theranosu, multimilionového startupu. V roku 2014, sa na zakladateľku a CEO Elizabeth Holmes pozerali ako na ženskú verziu Steva Jobsa, ktorej revolučný nápad, ktorý mal urýchliť krvné testy, mal zmeniť svet. Elizabeth mala investorov a predávali sa aj akcie, bol tu však jediný problém, jej vynález nefungoval.

The Culture Code (Daniel Coyle)

Dostupné v jazykoch: angličtina

Odhaľuje tajomstvá veľmi úspešných skupín a poskytuje zajtrajším lídrom nástroje na vybudovanie súdržnej, motivovanej kultúry. Odkiaľ pochádza skvelá kultúra? Ako ju budovať a udržiavať vo svojej skupine alebo posilňovať kultúru, ktorá potrebuje stanoviť? V knihe Daniel Coyle vstupuje do najúspešnejších organizácií na svete – vrátane spoločnosti Pixar, San Antonio Spurs a tím šiestich členov SEAL – a odhaľuje, čo ich robí tým, čím sú. Demystifikuje proces budovania kultúry tým, že identifikuje tri kľúčové zručnosti, ktoré vytvárajú súdržnosť a spoluprácu a vysvetľuje, ako sa rôzne skupiny učia fungovať s jedinou mysľou.

www.martinus.sk

Related Posts