Knižné Zoznamy

Knihy na mieru od roku 2018

Najlepšie z 2019

Rok 2019 je za nami, no nesklamal nás. Priniesol nám kopec soprodružstiev, nahliadnutí do súkromia, motivácie a mnoho ďalšieho. Vo všetkých žánroch nájdeme skvelé príbehy a nižšie nájdete 10 kníh, ktoré by ste si mali prečítať ak ste tak ešte nespravili.

martinus.sk

Môj príbeh (Michelle Obama)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština, angličtina

Osobné spomienky bývalej prvej dámy Spojených štátov amerických, ktoré sú veľmi inšpiratívne. Michelle Obamová v tejto knihe opisuje začiatky svojho manželstva, keď sa snažila zladiť prácu, rodinu a materské povinnosti s rýchlo sa rozvíjajúcou politickou kariérou svojho manžela. Odhaľuje súkromné diskusie súvisiace s jeho kandidatúrou na post prezidenta aj svoju úlohu v jeho kampani, ktorá jej priniesla popularitu, no zároveň sa nevyhla ani kritike. So šarmom, humorom a s neobvyklou otvorenosťou ponúka pohľad do zákulisia diania, keď sa jej rodina stala stredobodom pozornosti celého sveta. 

The Testaments (Margaret Atwood) 

Dostupné v jazykoch: angličtina

Dlhoočakávané pokračovanie bestselleru Príbeh služobníčky, kde autorka rozhodne nesklamala. Tentokrát príbeh prináša do ikonického konca. Po viac ako  pätnástich rokov po udalostiach v Príbehu služobníčky si tvrdý režim stále udržiava vplyv a moc. Avšak sú tu náznaky, že režim sa rúti zvnútra. Je to príbeh troch žien, radikálne odlišných, a ako ďaleko sú ochotné zájsť. Kniha je momentálne dostupná iba v angličtine, ale preklad je už na ceste. 

Girl, Woman, Other (Bernardine Evaristo)

Dostupné v jazykoch: angličtina

Ďalšia skvelá kniha, momentálne v kníhkupectvách dostupná iba v angličtine. Román zdieľal Bookerove Ocenenie 2019 s knihou The Testaments (Margaret Atwood)

Je to Veľká Británia, ako ju ešte nepoznáte. Ako sa o nej ešte nikdy nehovorilo. Je to silný príbeh dvanástich dievčat, primárne afrického pôvodu. 

Tichá pacientka (Alex Michaelides)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, angličtina

Alicia Berensonová má napohľad dokonalý život. Je známa maliarka, vydatá za vychyteného módneho fotografa, ktorého nadovšetko miluje, a býva v nádhernom dome obklopenom zeleňou v luxusnej štvrti Londýna. A predsa jedného večera z neznámych príčin svojho muža chladnokrvne zavraždí. Do hlavy mu vypáli päť rán a odvtedy neprehovorí.

Psychologický triler, ktorý vyústi do nepredvídateľného šokujúceho finále. Ambiciózny debut, ktorý žne úspechy po celom svete a chystá sa preniknúť aj na filmové plátna.

How To Be an Antiracist (Ibram X. Kendi)

Dostupné v jazykoch: angličtina 

Buď si rasista alebo antirasista. Nič medzi neexistuje!”

Ibram X. Kendi je zakladateľom Centra pre výskum v oblasti proti rasizmu a jeho kniha jasne ukazuje, keď sa jedná o rasizmus, neutralita neexistuje – kým sa nestaneme súčasťou riešenia, môžeme byť iba súčasťou problému.

Venuje sa všetkým mýtom a tabu témam, ktoré nám často bránia v našom porozumení. 

Kniha momentálne dostupná v angličtine ale, veríme, že čoskoro príde aj preklad. 

Neobývateľná Zem (David Wallace-Wells)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, angličtina 

Je to horšie, oveľa horšie, ako si myslíte. Pomalosť zmeny klímy je rozprávka, zrejme rovnako zhubná ako tá, podľa ktorej sa klíma vôbec nemení. 

Na svojej ceste do blízkej budúcnosti David Wallace-Wells predstavuje klimatické pohromy, ktoré nás čakajú a zmenia podobu sveta. Zároveň však otepľovanie planéty zmení aj našu politiku, kultúru, vzťah k technológiám a pohľad na históriu. Zmena klímy zasiahne všetko a pretvorí každý aspekt ľudského života.

Neobývateľná Zem je meditáciou nad devastáciou, ktorú sme sami spôsobili a zároveň plamennou výzvou do boja.

Skazený kráľ (Holly Black) 

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, angličtina 

Táto kniha je pre vás ak ste čitateľom young adult literatúry, či fanúšikom Férskej ságy

Holly Black nám priniesla pokračovanie naínavého príbehu o Jude, ktorá si rafinovanou dohodou k sebe pripútala krutého Cardana, a tak sa stala bábkarkou ťahajúcou za nitky, tajnou vládkyňou skazeného kráľa. Manévrovať v sieti neustále sa meniacich politických hier by však bolo náročné, aj keby sa dal Cardan jednoducho ovládať. On však robí všetko preto, aby ju ponížil a podryl jej autoritu, hoci je ňou nevysvetliteľne fascinovaný. 

Moc faktov (Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Ronnlund) 

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština, čeština e-kniha,  angličtina

Na základné otázky o našej planéte, napr. koľko percent populácie žije v extrémnej chudobe, akým tempom rastie počet obyvateľov, aká je úroveň vzdelávania, aký násilný je náš svet, ako nás ohrozujú klimatické zmeny, odpovedá väčšina ľudí nesprávne.

Hans Rosling, švédsky lekár, vedec, profesor medzinárodného zdravia a fenomén globálnych konferencií na TED-e, spolu so svojimi spolupracovníkmi ponúka čitateľom revolučne nové vysvetlenie tohto javu. Odhaľuje desať inštinktov, ktoré ovplyvňujú náš pohľad na svet.

Ukazuje sa však, že svet je napriek všetkým nedostatkom v oveľa lepšom stave, než si myslíme. Neznamená to, že neexistujú reálne problémy a riziká. 

Moc faktov je inšpirujúca kniha, ktorá zásadne zmení náš spôsob vnímania a hodnotenia sveta a vo svetle pravdivých faktov nás naučí reagovať na krízy a výzvy budúcnosti.

Bez hanby o ohanbí (Nina Brochmann, Ellen Stokken Dahl)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha

Bez hanby o ohanbí je knižka, ktorá vysvetľuje všetko, čo ste chceli vedieť o vagíne, ale neodvážili ste sa na to nikoho opýtať. Ani len lekára či svojej najlepšej kamarátky. Jej autorky však lekárky sú a túto knihu napísali pre všetky ženy, ktoré chcú robiť informované rozhodnutia o svojom sexuálnom zdraví. Dozviete sa, prečo je test panenstva nezmysel, ako fungujú rôzne druhy antikoncepcie, ale aj ako vám ponožky môžu zlepšiť sexuálny život.

Knižku si prečítali ženy (aj muži!) na celom svete už vo vyše 30 jazykoch.

No One Is Too Small to Make a Difference (Greta Thunberg)

Dostupné v jazykoch: angličtina

V auguste  2018 sa Greta Thunberg, 15-ročné dievča zo Švédska rozhodlo vynechať jedného dňa do školu. Jej rozhodnutie vyvolalo globálne hnutie proti klimatickej kríze, inšpirovali milióny žiakov ísť štrajkovať za našu planétu a prinútiť tak vlády sveta, aby počúvali. Kniha je zbierkou jej prejavov, ktorými sa zapísala do histórie. Kniha je výzvou pre nás všetkých, aby sme začali našu planétu naozaj chrániť, pretože budúcnosť záleží od nás. 

 

www.martinus.sk

Related Posts