Knižné Zoznamy

Knihy na mieru od roku 2018

13 kníh, ktoré vám pomôžu nie len s jarným upratovaním

Nový rok je tu a s ním príde o chvíľu aj jarné upratovanie. Každý rok to môže byť stresujúce a povedzme si úprimne, komu sa do toho chce? No tento rok máme pre vás riešenie. Prinášame vám zoznam kníh, ktoré vás na upratovanie nie len pripravia, ale zbavia vás aj stresu z upratovania a už nikdy viac upratovať nebudete.

martinus.sk

Kúzelné upratovanie (Marie Kondo)

Dostupné v jazykoch: slovenčina(e-kniha), čeština, angličtina

Japonské umenie, ako zbaviť dom neporiadku a nájsť životnú harmóniu Kniha japonskej konzultantky sa z večera na ráno stala svetovým bestsellerom z jednoduchého dôvodu – akokoľvek sa usilujeme, nedokážeme vo svojich domácnostiach udržať poriadok. Z generácie na generáciu si predávame rozmanité skúsenosti, ale umenie upratovania medzi nimi nie je, hoci patrí k tým najdôležitejším. Priestor, v ktorom žijeme, totiž ovplyvňuje aj našu duševnú pohodu.

Upratané! (Marie Kondo)

Dostupné v jazykoch: slovenčina (e-kniha)

Po svetovom úspechu knihy Kúzelné upratovanie prichádza Marie Kondo s bohato ilustrovanou novinkou, kde prináša podrobné tipy, ako si vytvoriť pekný a šťastný domov. Ilustrácie ukazujú, ako si usporiadať šatník, zásuvky či police, zároveň predstavujú unikátnu skladaciu metódu Marie Kondo, ako správne zložiť rôzne typy oblečenia. Kniha nás sprevádza všetkými miestnosťami aj všetkými kategóriami predmetov, od oblečenia cez knihy, kozmetiku, dokumenty až po predmety s citovou hodnotou. Detailný sprievodca je návodom na radostnejší život s vecami, ktoré milujeme.

Knížka o uklízení (Beth Penn)

Dostupné v jazykoch: čeština

Poriadok nielen vonkajší, ale aj vnútorný – takto by sa stručne dala vystihnúť podstata knihy. Poriadok nie je vyslovene iba fyzickou záležitosťou a nie je to ani rýchle jednorazové riešenie neporiadku. Poriadok vyžaduje vedomú prácu s mysľou, náš prístup k životu.

Švédske umenie smrteľne vážneho upratovania (Margareta Magnusson)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, angličtina

Aj vy žijete v byte či dome, ktorý sa postupom času zmenil z príjemného minimalistického bývania na sklad nepotrebných vecí vypadávajúcich zo skriniek alebo slúžiacich ako lapače prachu? Zhromažďujeme ich, lebo nemáme čas vyhodiť starú vec, ktorú sme vymenili za novú, lebo sme ich dostali do daru, alebo jednoducho z lenivosti. Našťastie je tu Margareta Magnussonová a jej nápad so smrteľne vážnym upratovaním. Vo švédčine existuje výraz döstädning, vznikol spojením slov dö – smrť a städning -upratovanie. Ide o odpratanie nepotrebných vecí, reorganizáciu a upratanie domova, keď pocítite, že váš odchod z tohto sveta sa pomaly, ale isto blíži. No netýka sa to len staršej generácie, aj mladším ročníkom môže smrteľne vážne upratovanie pomôcť zjednodušiť si život, inventarizovať, triediť, vyhodiť nepotrebné veci a zistiť, čo je skutočne dôležité.

Danšari – umenie upratovať (Hideko Yamashit)

Dostupné v jazykoch: slovenčina (e-kniha)

Materiálny dostatok spôsobil, že sme zahltení vecami, hoci mnohé z nich nepotrebujeme alebo vôbec nepoužívame. Spôsob, ako s nimi nakladáme, ovplyvňuje celý náš život. Danšari – nové japonské umenie upratovať – ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom.

Riaďte sa troma základnými zásadami danšari a zmeňte svoj život:

  • Veci nadobúdajú hodnotu tým, že ich používame (DAN).

  • Veci by mali byť v tomto momente na mieste, kde sú najviac potrebné (ŠA).

  • Veci sú najkrajšie, ak sú tam, kde majú byť (RI).

Ak sa vám to podarí, zistíte, že všetko je zrazu ľahšie a máte sa lepšie.

Moje malé príbehy Montessori – Upratovanie

Dostupné v jazykoch: slovenčina

Jednoduché príbehy, v súlade s pedagogikou Montessori, s krásnymi ilustráciami vás inšpirujú, ako deťom z nepríjemného upratovania urobiť zábavnú hru. Veď všetci dobre vieme, že treba začať odmala.

Zbavte se nepořádku jednou provždy – stačí 10 minut denně (Sheila Chandra)

Dostupné v jazykoch: čeština (e-kniha)

Odhaľte tajomstvo jednoduchého, ale úplne spoľahlivého princípu, vďaka ktorému už nikdy nebudete musieť upratovať viac ako 10 minút denne.
Či už žijete v garsónke alebo luxusnom sídle, s touto knihou sa zbavíte neporiadku a nekonečného upratovania navždy. Nájdete v nej mnoho užitočných rád a typov. Naučíte sa organizovať si veci a priestor, presne podľa vašich predstáv.

Uklizeno! Jednou provždy… (Toni Hammersly)

Dostupné v jazykoch: čeština

Uprataný domov je najkrajší domov. Naviac sa v poriadku žije lepšie a jednoduchšie. Inšpirujte sa množstvom praktických typov, zapojte sa do týždenných výziev a krok za krokom priveďte svoj domov do krásy.
V knihe nájdete v prehľadných bodoch návody pre menšie, ale aj väčšie obytné priestory. A, čo je ešte lepšie – kniha vo vás prebudí skrytú chuť upratovať.

martinus.sk

Domácí úklid (Jennifer Lifford)

Dostupné v jazykoch: čeština

Tak, ako sa snažíme, udržiavať si správnu váhu, tak ak uprataný dom môže mať blahodarné účinky. Process začína s 30 dňovým detoxom a pokračuje detailným plánom mesiac po mesiaci. Nejedná sa len o klasické upratanie a zbavenie sa nepotrebných vecí. Kniha vám ukáže, ako zmeniť svoje návyky a vytvoriť dlhodobé výsledky v priebehu každého mesiaca či, ako zapojiť do upratovania aj rodinu.

Domov bez harampádí – Jde to i s dětmi (Joshua Becker)

Dostupné v jazykoch: čeština (e-kniha)

Jediná kniha o upratovaní, ktorá počíta aj s deťmi. Prestaňte premiestňovať veci z miesta na miesto, ale popracte si raz a navždy. Nebudete sa stresovať poprataním pred každou návštevou, získate viac času pre seba, deti, blízkych, môžete odpočívať počas víkendov a, čo to sa naučia deti o upratovaní.

Minimalistický domov (Andrea Richardson)

Dostupné v jazykoch: slovenčina

Máte už po krk večného upratovania? Sústavne niečo hľadáte? Deti sa nudia, aj keď majú plnú izbu hračiek? Stále sa potkýnate o veci? Trávite každú drahocennú chvíľu doháňaním upratovania?
Riešenie je tu. Premeňte svoj domov na minimalistický domov. Zjednodušte si údržbu domácnosti raz a navždy v praktických a realistických krokoch zameraných najmä na zaneprázdnené mamy s malými deťmi. V prvej časti knihy sa dozviete, ako pripraviť na vytrieďovanie seba aj rodinu, v druhej časti zaútočíte na prebytočné haraburdy a v tretej si prečítate, ako tento stav udržať a zastaviť nefungujúce konzumné zlozvyky.

Méně je více (Joshua Becker)

Dostupné v jazykoch: čeština

Väčšina z nás si uvedomuje, že sme obklopený mnohými vecami. Sme unavený z neustáleho upratovania a organizovania. A pritom menej je naozaj viac. Zažite skutočný pocit šťastia. Autor vám v knihe pomôže nájsť výhody minimalistického spôsobu života, a pomôže vám uvedomiť si ako nás všetky veci, ktoré vlastníme zaťažujú.

www.martinus.sk

Related Posts