Knižné Zoznamy

Knihy na mieru od roku 2018

Kde bolo, tam bolo….tak trochu inak

Všetci ich poznáme. Šípková Ruženka, Shenulienka či Alica v krajine zázrakov. Rozpávky, ktoré nás sprevádzali detstvom a ktoré milujeme.  A možno pre niektorých sú to už staré „otrepané“ príbehy. No my vám teraz prinášame zoznam kníh, kde nájdete dané rozprávky napísané tak trochu inak. Veď presdvedčet sa samy.

Kráska a zviera

Na lovu (Meagan Spooner)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Kráska pozná tajomný les lepšie ako ktokoľvek iný napriek tomu, že vyrastala so šľachticmi ďaleko od lesa, vie, že temný les skrýva tajomstvá, ktoré dokáže odhaliť len pravý lovec. Keď jej otec príde o všetko bohatstvo, Yeva sa musí spoločne so sestrami odsťahovať preč z mesta, ale jej sa uľaví. Uprostred divočiny sa nemusí pretvarovať a usmievať sa na bohaté dámy – alebo sa vydať za bohatého šľachtica. Ale v okamihu, keď jej otec zmizne pri love v lese, Yeva neváha a vyberie sa ho nájsť. A jediná cesta vedie po stopách stvorenia, ktoré sa otec snažil uloviť.

Dvůr trnů a růží (Sarah J. Maas)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Keď Feyre, devätnásť ročná lovkyňa zabije v lese vlka, odvlečie ju podivný tvor do svojho sveta, ktorý je opakom tej jej. Tak ale zistí, že jej únosca nie je v skutočnosti zviera, ale jeden z nesmrteľných bytostí, ktoré kedysi vládli svetu. Nenávisť sa postupne mení v lásku a Feyre musí prísť na spôsob, ako zachrániť tajuplný svet a svojho únoscu.

Krutá krása (Rosamund Hodge)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Jej úloha bola zabiť ho, jej osud však bolo zamilovať sa. Už od narodenia bola Nyx sľúbená krutému vládcovi kráľovstva, v ktorom žije – a to všetko iba preto, lebo jej otec uzavrel s týmto vládcom dohodu. A práve preto, už od narodenia trénovala ako ho zabije. Nyx nenávidí, keď je do niečoho tlačená, čo sama nechce, no v deň jej sedemnástich narodenín odchádza do paláca, aby sa vydala za tvora, ktorého nenávidí. Má iba jeden cieľ – zabiť ho a získať kráľovstvo. Avšak krutý vládca ju od začiatku prekvapuje a na jej prekvapenie aj priťahuje. Jej skalopevné rozhodnutie ho zabiť, už nie je také pevné.

Alica v ríši zázrakov

Bez srdce (Marissa Meyer)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Catherine je jednou z najžiadanejších dievčat v ríši divov a o jej ruku sa uchádza aj sám kráľ. Ona má, ale iné sny. Netúži stať sa kráľovnou a, keď na plese spozná krásneho a záhadného šaša, rozhodne sa, že nebude v hre len niekoho figúrka. So šašom sa začne potajme stretávať aj napriek tomu, že obaja môžu dopadnúť zle nielen z pohľadu kráľa, ale aj jej rodičov.  Catherine je však pevne rozhodnutá vydať sa vlastnou cestou. Je to kniha, ktorá vám rozpovie príbeh srdcovej kráľovny, predtým než sa ňou stala.

Alenka v říši zombií: Setněte jim hlavy! (Gena Showalter)

Dostupné v jazykoch: čeština

Ak by Alene Bell niekto raz povedal, že sa jej úderom srdca raz zmení život, vysmiala by sa mu. Ale presne to sa jej stalo. Jedno žmurknutie, jeden nádych, jedna sekunda a všetko, čo poznala a milovala, bolo preč. Jej otec mal pravdu, príšery existujú. A, aby pomstila svoju rodinu, musí sa naučiť bojovať. A, aby prežila musí dôverovať – najväčšiemu rebelovi zo všetkých.

Po Alence (Gregory Maguire)

Dostupné v jazykoch: čeština

Pokračovanie slávneho diela – Alenka v ríši divov. Keď sa pred 150 rokmi Alenka prepadla králičou norou do ríši divov, ocitla sa naozaj v podivnom svete, opakom, čo za sebou nechala. Ale aký to bol svet, ktorý nechala nad norou? Akým spôsobom reagovalo mesto Oxford v šesťdesiatych rokoch devätnásteho storočia, keď Alenka zmizla?

Snehulienka

Winter (Marissa Meyer)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Princezná Winter má obdiv mesačného národa pre svoju vznešenosť a dobré srdce, napriek jej zjazvenej tvári, jej krása je vraj úchvatnejšia než kráľovnej Levany, jej macochy. Winter svoju náhradnú matku nenávidí a vie, že Levana neschvaľuje jej city k jej kamarátovi z detstva – Jacinovi. Ale Winter nie je tak slabá, ako si Levana myslí a postaví sa nie len kráľovnej, ale aj vojne, ktorá už dlho v krajine pretrváva.

Nejkrásnější: Příběh Levany (Marissa Meyer)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Zlo má svoje meno, skrýva sa za maskou klamu a používa “osobné romantické kúzlo”, aby získalo moc nad ostatnými. A kto je v skutočnosti kráľovná Levana? Aký je jej skutočný príbeh? Príbeh, ktorý nebol ešte vyrozprávaný.

Šípková Ruženka  

Spáčka a vřeteno (Neil Gaiman)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Kráľovninej zemi bolo ono kráľovstvo vzdušnou čiarou najbližšie, no napriek tomu cez horský priechod, ktorý slúži aj ako hranica medzi dvoma kráľovstvami, preleteli ani vrany. Príbeh sa vám možno zdá známi, vystupuje v ňom kráľovná a princezná, ktorú čarodejnica zakliala a spí v hlbokom spánku a samozrejme príde aj princ. Je tu však čierna mágia, ktorá je nečakaná a kráľovná, ktorá, sa nespráva, ako by sme čakali.

Popoluška

Cinder (Marissa Meyer)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Šestnásť ročnú Cinder považuje väčšina ľudí, že nepodarok techniky a jej macoch za neúnosné bremeno. Byť, ale cyborg má svoje výhody – napriklad mozgové rozhranie jej poskytuje vedomosti, s ktorými má schopnosť opravovať veci a stane sa najvyhľadávanejšou mechaničnou v meste. A práve táto povesť privedie k nej princa Kaie, ktorý potrebuje opraviť androida. Za nevinnou opravou sa ale skrýva viac.

Cinder & Ella (Kelly Oram)

Dostupné v jazykoch: čeština (e-kniha), angličtina

Uplynul takmer rok odkedy Ella prišla o matku pri autonehode a sama vyviazla s vážnymi zraneniami. Po náročnej liečbe sa navyše musela presťahovať k otcovi, ktorý ju opustil, keď bola ešte malá. Pokiaľ chcel Ella újisť z otcovho domu a nevlastnej rodiny, musí lekárov presvedčiť, že je fyzicky a psychicky schopná sa o seba postarať. Problém však je, že na to nie je pripravená. Nad vodou ju drží jediný blízky priateľ – annonymný najlepší kamarád Cinder.

Šťastně až navěky (Kelly Oram)

Dostupné v jazykoch: čeština (e-kniha), angličtina

Filmová hviezda Oliver a jeho popoluška Ella našli lásku aj mimo digitálneho sveta. Strata anonymity im však prináša ďalšie prekážky, ktoré musí obľúbený pár Hollywoodu prekonať. Pokračovanie úspešnej knihy Cinder & Ella.

Rapunzel

Cress (Marissa Meyer)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Cress už od detstva vyrastala sama uväznená v umelom satelite. Jedinú spoločnosť jej tu robia počítačové obrazovky. Vďaka času strávenom s počítačmi sa Cress stane svetovou hackerkou, je však, ale nanešťastie nútená pracovať pre kráľovnú Levanu a práve dostala za úlohu vystopovať Cinder. Cress má konečne svoju slobodu, ale musí za ňu zaplatiť vyššiu cenu, ako si myslela. A kráľovná Levana nedovolí, aby sa jej niekto postavil do cesty.

Tak čo, našli ste si niečo? Poznáte iné prerozprávané rozprávky? Podeľte sa o ne v komentároch nižšie.

martinus.sk

Related Posts

One thought on “Kde bolo, tam bolo….tak trochu inak

Comments are closed.