Knižné Zoznamy

Knihy na mieru od roku 2018

12 kníh, ktoré vás urobia múdrejšími

Chcete získať všeobecný prehľad o veciach? Zistiť, ako veci v skutočnosti fungujú? Zmeniť svoje návyky? Začať sa na veci pozerať inak? A s otázkami by sme mohli pokračovať, ale asi viete kam mierime. Ak hľadáte odpoveď na vyššie položené otázky a ešte oveľa viac, prinášame zoznam kníh práve pre vás.
martinus.sk

Šetři se, Einsteine! Jak si zapamatovat úplně cokoli (Joshua Foer)

Dostupné v jazykoch: čeština, čeština e-kniha, angličtina

Stáva sa vám občas, že si neviete na niečo spomenúť? Napríklad, kde ste nechali kľúče od auta? Alebo dokonca auto samotné?

Nepanikárte! Táto inšpiratívna a zábavná kniha, vám predstaví techniky, ktoré vám pomôžu obnoviť netušenú kapacitu vašej pamäti. Odhalíte, čo je podstata vynikajúcej pamäti a, že je to vec, ktorú môžete dosiahnuť aj vy. Chce to len tréning!

Šesté vymírání (Elizabeth kolbert)

Dostupné v jazykoch: čeština

Detektívny  príbeh zasadený do šiesteho vymierania, ktoré prebieha priamo pred našimi očami, je vsadený do kontextu katastrofických zmien, ktorými prechádzala na+sa planéta vo vzdialenej minulosti. Ale, čo je zaujímavejšie, sú vedecké poznatky z astronómie, geológie, vzorce masových vymieraní, biológie, ktoré vás ohúria.

Ilustrovaná stručná história času (Stephen Hawking)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština, angličtina

Ilustrované vydanie najpopulárnejšej knihy Stephena Hawkinga. Popularitu jej vytvorili nielen zaujímavé odborné názory autora, ale aj jeho pozoruhodný osud. Jeho myšlienky prenikli ponad neohraničenosť vesmíru a času, aby odkryli ich tajomstvá. Autorova schopnosť slovami tlmočiť obsah fyziky robí knihu prístupnú širokej verejnosti a jeho neustála snaha klásť nové principiálne otázky a načrtávať ich odpovede je mimoriadne cenná pre odborníkov vo fyzike, astrofyzike a filozofii.

Čo keby (Randall Munroe)

Dostupné v jazykoch: slovenčina (e-kniha), čeština, angličtina

Seriózne vedecké odpovede na absurdné hypotetické otázky. Tvorca populárneho webového komiksu xkcd Randall Munroe dáva v tejto knihe zábavné a poučné odpovede na dôležité otázky, ktoré vám azda nikdy nenapadlo položiť. Pri hľadaní odpovedí Munroe s radosťou vykonáva počítačové simulácie, hrabe sa v haldách odtajených vojenských výskumných materiálov, rieši diferenciálne rovnice a konzultuje riešenia s obsluhou atómových reaktorov. Jeho odpovede sú umeleckými výtvormi, vyznačujú sa jasnosťou a ostrovtipom. Nezriedka predpovedajú úplnú záhubu ľudstva alebo aspoň pohromu kolosálnych rozmerov. Dokresľujú ich sympatické obrázky so signatúrou webových komiksov xkcd.

Astrofyzika pre zaneprázdnených (Neil deGrasse Tyson)

Dostupné v jazykoch: slovenčina,slovenčina e-kniha, angličtina

Čo je podstatou času a priestoru? Ako zapadáme do vesmírnej skladačky? A, ako vesmír zapadá do nás? Nikto vám neobjasní odpovede na tieto otázky lepšie než uznávaný astrofyzik a úspešný autor Neil deGrasse Tyson. V dnešnej dobe má málokto čas uvažovať nad hádankami ďalekého vesmíru. Tyson sa preto rozhodol priniesť vesmír až k vám – v stručnej a jasnej podobe, okorenenej svojským humorom a rozdelenej do niekoľkých lákavých kapitol, na ktorých si môžete zgustnúť kedykoľvek a kdekoľvek aj počas rušných dní. Kým čakáte na čerstvú kávu, na príchod autobusu, vlaku či lietadla, kniha Astrofyzika pre zaneprázdnených vás nabije vedomosťami a pripraví vás na ďalší mediálny príval informácií o kozme: od Veľkého tresku po čierne diery, od kvarkov po kvantovú mechaniku, od hľadania nových planét až po hľadanie ďalších foriem života vo vesmíre.

Budoucnost mysli (Michio Kaku)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Známy fyzik a popularozátor vedy vo svojej knihe popisuje, ako ďaleko veda pokročila v realizácií predstáv tvorcov sci-fi, ako je čítanie myšlienok, telekinéza, sťahovanie spomienok a iné. Kaku v knihe ponúka históriu mozgu či predstavuje novú technológiu, vďaka ktorej je možné nahrávať spomienky. A to zďaleka nie je všetko, čo sa v knihe dočítate.

Myšlení rychlé a pomalé (Daniel Kahneman)

Dostupné v jazykoch: čeština,  čeština e-kniha, angličtina

Ak sa chcete dozvedieť, čo sa deje za závesmi našej mysle, a ako to ovplyvňuje naše postoje, emócie, voľby a správanie, potom si si určite prečítajte túto knihu.Je to jedna z kníh, po ktorej siahnete ak sa chcete stať chytrejšími. Kniha vás naučí lepšie myslieť a rýchlejšie sa rozhodovať a pomôže ešte v mnohých ďalších oblastiach.

Atlas Obscura (Joshua Foer,  Dylan Thuras, Ella Morton)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Objavte najkurióznejšie miesta sveta. Je čas prejsť sa po nevyšľapaných cestičkách. Vaše ďalšie destinácie môžu zahŕňať napríklad mikroštát Kugelmugel, himalájske jazero plných ľudských kostier a iné destinácie, o ktorých ste ani nepočuli. Atlas Obskura predstavuje viac než 600 najkurióznejších miest sveta, ktoré proste musíte vidieť.

Signál a šum (Neil Silver)

Dostupné v jazykoch: čeština, angličtina

Nárast informácií v informačnom veku zaťažuje našu orientáciu. Oddeliť tento šum od signálu je ťažké, ale nie nemožné. Neil v knihe analyzuje, prečo sa väčšina predpovedí mýlila a naopak, čo robí ostatné predpovede úspešné. A niektoré jeho predpovede, sú až príliš presné. Ponorte sa do analýz a zistite, ako môžete vy predpovedať či už výsledky ďalších volieb alebo výhercu 400 000 dolárov v pokry.

Mysli ako freak (Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner)

Dostupné v jazykoch: čeština, čeština e-kniha, angličtina

Zmeňte spôsob akým sa na veci pozeráte. Pomocou knihy sa naučíte spôsob, ako sa na veci pozerať inak, ako sa na prvý pohľad javia. Autori vám položia mnohé otázky, ktoré vás prinútia sa zamyslieť sa nad niečím, čo vám doteraz ani nenapadlo sa zamyslieť.

Sila zvyku (Charles Duhigg)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština (audiokniha), angličtina

Prečo robíme to, čo robíme a, ako to zmeniť.

Vzrušujúca cesta naprieč vedeckými objavmi, ktoré nám vysvetľujú prečo zvyky existujú a, ako ich môžeme zmeniť. Charles ponúka obrovské množstvo informácií v prenikavom rozprávaní. Prináša nové porozumenie ľudskej povahy a potenciál na transformáciu. Dozviete sa prečo sú pre nás zmeny ťažké, napriek snahe niečo zmeniť a prečo sa nám zdá, že niektorým sa to podarí za noc.

Sapiens – Stručná história ľudstva – Yuval Noah Harari

Dostupné v jazykoch: slovenčina (e-kniha), angličtina

„Pred 100 000 rokmi obývalo Zem najmenej šesť ľudských druhov. Dnes je tu už len jeden. My. Homo sapiens.“

V knihe Sapiens: Stručná história ľudstva jej autor, nazývaný aj vizionársky historik, Dr. Yuval Noah Harari opisuje históriu človeka ako biologického druhu od prvých ľudí až po súčasnosť, ktorú výrazne ovplyvnili tri revolúcie − kognitívna, poľnohospodárska a vedecká revolúcia. Kniha je vzrušujúcim zhrnutím našej neuveriteľnej histórie − od bezvýznamných opíc až k pánom sveta. Jej obsah je odvážny, obsiahly aj provokatívny. Spochybňuje všetko, čo sme o ľudstve zdanlivo vedeli.

www.martinus.sk

Related Posts

One thought on “12 kníh, ktoré vás urobia múdrejšími

Comments are closed.