Knižné Zoznamy

Knihy na mieru od roku 2018

9 kníh o behaní

S pekným počasím vonku stále viac z nás sa rozhodlo oprášiť bežecké botasky. Ale niekedy predsa chýba motivácia. A tú vám prinášame v zozname nižšie, kde sa dozviete aj čo to o behu samotnom.

martinus.sk

Stvorení pre beh (Christopher McDougall)

Dostupné v jazykoch: čeština, slovenčina audio-kniha, angličtina  

Medzinárodný bestseller Stvorení pre beh, ktorý prevrátil naruby svet bežcov a podnietil vznik “barefoot running” hnutia, ktorému sa už prispôsobujú aj najväčšie športové značky sveta. Stvorení pre beh vás zoberie na cestu, z ktorej sa vrátite zmenení. Budete nadšení, motivovaní a fascinovaní tou najzákladnejšou činnosťou, ktorej sa človek môže venovať. Niečím tak jednoduchým a obyčajným, ako je behanie. Aj tak sa pozná kultová kniha, ktorá by nemala chýbať v poličke nikoho, kto sa niekedy rozbehal len tak. Pre radosť.

Moja cesta k ultra (Rich Roll)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština, angličtina

V priebehu niekoľkých mesiacov sa z typického človeka stredného veku stala vytrvalostná mašina. Keď si jedného rána, po iba trojmesačnom tréningu, išiel Rich zabehať a zistil, že ubehol takmer maratón, pochopil, že by mohol dokázať viac. Ide o výnimočný portrét človeka, ktorý vďaka svojej pevnej vôli zmenil svoje životné smerovanie a dosiahol až takmer ku hviezdam. Pomáha posunúť hranice našich mentálnych bariér a každého čitateľa doslova „nakopne“. Život s pribúdajúcim vekom iba začína. Rich je toho jasným dôkazom.

O čom hovorím, keď hovorím o behaní (Haruki Murakami)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, angličtina

Táto kniha je nezvyčajným súborom esejí o behaní na dlhé trate a zároveň spisovateľovým denníkom každodennej štvormesačnej prípravy na Newyorský maratón. Haruki Murakami behá už dvadsaťpäť rokov, každý deň desať kilometrov. Hovorí tu o fyzickej i psychickej bolesti, o starnutí, aj o tom, na čo myslí, keď behá a púšťa si pritom hudbu.

Malá červená kniha o behaní  (Scott Douglas)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, čeština

Čo je najväčší bežecký vynález? Je niečo krásne na behaní v daždi? Čo sa môžeme naučiť od Keňanov? To je len niekoľko otázok, ktoré si položil Scott Douglas v knihe s prekvapivo širokým záberom. Ponúka rady, ktoré získal po troch desaťročiach behania a dvoch desaťročiach práce športového novinára, ktorý sa stretol s najvýznamnejšími bežcami a trénermi z celého sveta.

Bežať ako dáma (Alexandra Heminsley)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština

Nevyhovárajte sa, bežte!
Možno si myslíte, že táto kniha bude o ambíciách (iste, veď v upršané nedeľné ráno sa len málokomu chce vyliezť z postele), alebo o vzťahoch (vrátane trápneho rozhovoru s personálom v športovom obchode pri výbere tenisiek), či o tele (štvorky prsia treba pri behu nejako skrotiť). Máte pravdu. Ale zároveň vám ukáže, že aj vy môžete zvládnuť oveľa viac, ako si myslíte. Je to vtipná a úprimná spoveď plná emócií vhodná naozaj pre každého – či už sa behu venujete intenzívne, alebo bežíte za autobusom, alebo len rozmýšľate pri telke s vínom a čipsami, že by ste sa na to možno… samozrejme až od zajtra… dali.

Cesta běžce (Adharanand Finn)

Dostupné v jazykoch: čeština, slovenčina e-kniha, angličtina

Pohľad do bájneho sveta japonských bežcov.

Vitajte v Japonsku, zeme bežcov, kde je najväčšia športová udalosť štafetový beh, kde firmy majú vlastné bežecké tímy a platia športovcom alebo zamestnancom za účasť. V knihe sa dočítame tak trochu iný prístup k behu, k životu. Spoznáte trénerov, ktorý sa vymykajú stereotypom. Fascinujúce čítanie pre každého, koho zaujíma, prečo beháme a ako sa behá inde vo svete.

Veľká kniha o behu a maratóne (kolektív autorov)

Dostupné v jazykoch: slovenčina

Ako behať rýchlejšie a efektívnejšie! Bez ohľadu na to, či s behom ešte len začínate, alebo ste už skúseným atlétom, táto kniha je pre vás mimoriadne užitočná. Pomocou stanovených štruktúrovaných a vzdelávacích programov vám pomôžeme zamerať sa na reálne ciele. Usmerní vás pri budovaní zdravého fitnes základu, ktorým sa zlepší vaša každodenná pohyblivosť.

Jedz a behaj (Scott Jurek)

Dostupné v jazykoch: slovenčina, slovenčina e-kniha, slovenčina audio kniha, čeština, angličtina

Nezáleží, či človek obúva tenisky pri čítaní po prvýkrát, alebo chce skúsiť posunúť hranice svojich možností o kus ďalej.

Autobiografický príbeh človeka, ktorý svojou nezlomnou vôľou a vytrvalosťou dokázal, že elitným športovcom sa môže stať aj ten najmenej fyzicky predisponovaný človek, ak do toho dá všetko. Okrem životných príbehov je navyše plná praktických rád s uplatnením dlhoročných vedeckých poznatkov.

Related Posts