Knižné Zoznamy

Knihy na mieru

Knihy, pre milovníkov kávy


Kniha a šálka kávy? Znie to ako raj na zemi? Mnoho ľudí si nevie predstaviť začať deň so šálkou kávy. Káva je po vode vraj najviac pitým nápojom na svete, aj keď ľudia preferujúci čaj by k tomu mali čo povedať. Jedno je však isté, káva tu s nami je už dlho a ľudia ju pijú viac ako 1000 rokov. Možno patrite aj vy medzi takzvaných kávičkárov, ktorí si vychutnávajú každý dúšok alebo poznáte niekoho, kto si bez kávy nevie predstaviť deň. Nech už je tomu akokoľvek, prinášame zoznam kníh, práve pre kávičkárov, ktorí chcú vedieť viac o káve. Niektoré z kníh, by nemali chýbať v knižnici pravého kávičkára.

martinus.sk

The World Atlas of Coffee (James Hoffmann)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: angličtina

Káva nikdy nebola lepšia alebo zaujímavejšia ako dnes. Výrobcovia kávy majú prístup k viacerým druhom a technikám ako kedykoľvek predtým a my ako spotrebitelia sa môžeme podeliť o tieto odborné znalosti, aby sme sa uistili, že káva, ktorú pijeme, je tá najlepšia, akú môžeme nájsť. Odkiaľ káva pochádza, ako bola zozbieraná, proces praženia a voda použitá na varenie sú len niektoré z faktorov, ktoré ovplyvňujú chuť toho, čo pijeme. Toto je prvá kniha, ktorá mapuje produkciu kávy vo viac ako 35 krajinách a zahŕňa poznatky, ktoré neboli predtým publikované mimo kávového priemyslu. Pre každého, kto chce o káve a jej úžasných nuansách a možnostiach porozumieť viac, je táto kniha určená.

The Coffee Dictionary (Maxwell Colonna-Dashwood)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: angličtina

Káva je populárnejšia ako kedykoľvek predtým – a komplexnejšia. Kávový slovník je sprievodcom pre milovníkov kávy, ktorý obsahuje závratné množstvo pojmov a techník, zariadení a odrôd, ktoré sú potrebné na vytvorenie dokonalej šálky. Kávový slovník, ktorý je ilustrovaný a pokrýva všetko od krajiny pôvodu, rôznych druhov zŕn a pestovateľských a zberových techník až po metódy praženia, varné zariadenia, poznámky k degustácii – ako aj množstvo rôznych kávových nápojov – je posledným slovom o káve. 

Pri káve o káve a kávovinách  (Jozef Augustín)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština

Jediná kniha o káve, ktorú kedy budete potrebovať. Kniha, ktorá neresť povýši na umenie, zo stránok ktorej voní nielen káva, ale i more, hory a exotické diaľky. Už len cesta kávovníkových zŕn má v sebe nádych tajomstva a dobrodružstva, o akých sme ako deti čítavali. Pútavou formou vás zoznámi s históriou aj súčasnosťou pestovania kávovníku, spracovania kávovníkových zŕn a zasvätí do tajomstva praženia. Ak hľadáte knihu, ktorá vám otvorí nové obzory, prevedie vás rôznymi kútmi sveta a o jednom z najobľúbenejších nápojov vôbec podá naozaj do detailov prepracovanú správu, nehľadajte. 

Manuál pro milovníka kávy (Jessica Easto, Andreas Willhoff)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: čeština, čeština e-kniha

Autorka si s vysvetľovaním, čo všetko príprava chutnej kávy obnáša, čo je na to potrebné, dala neskutočnú prácu a jej výsledok stojí naozaj za to. O tom napokon svedčia ohlasy a ocenenia, ktoré za knihu dostáva. Dozviete sa napríklad, čo všetko ovplyvňuje kvalitu kávy, jej silu, horkosť, a naučíte sa kávu správne kupovať, mlieť, dávkovať, zalievať. Naučíte všelijaké triky, keď sa niečo nepodarí, uvarená káva je príliš slabá, alebo naopak príliš horká, alebo sa vám jednoducho podarilo kúpiť nekvalitný produkt.

Káva na každý deň (Anette Moldvaer)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: slovenčina, čeština, angličtina

Ste vášniví kávičkári? Pripravte si aj doma skvelú kávu podľa návodov z tejto knihy. Poradia vám, ako spracovať zrná, vybrať si správne pomôcky a zavŕšiť to nádherným latte art. Sprievodca svetom najlepších kávových zŕn vám vysvetlí rozdiel medzi arabikou a robustou alebo Typicou a Bourbonom. V Káve na každý deň nájdete všetky informácie potrebné na prípravu perfektnej šálky kávy. Vyše 100 originálnych receptov – okrem iných tu nájdete flat white, frappé mocha, affogato a café au lait.

Príručka pre milovníkov kávy (Candance Rose Rardon)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: slovenčina

Dokonalý darček pre každého kávoholika! Ak ste ako väčšina ľudí, každý deň začínate horúcou šálkou kávy. Ale za vaším ranným pariacim sa hrnčekom čaká celý svet na to, aby bol objavený – rôzne spôsoby praženia, postupy prípravy, tradície, ceremónie a kultúrne zvyky krajín po celom svete. Vnútri tohto sprievodcu, vo veľkosti vrecka na kabáte, nájdete užitočné informácie o svojom milovanom nápoji.

Need For Espresso: Underground  (Adrián Krišák)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: slovenčina

Moderná biblia profesionálneho baristu alebo sprievodca galaxiou pre začínajúcich nadšencov bez zbytočných kecov na vyplnenie strán. Ponorte sa do skutočného sveta baristiky, v ktorom si nikto netrúfne povedať, že mu rozumie najlepšie. Nemala by chýbať v zbierke žiadneho kávomilca. Postupne vás prevedie látkovým zložením zrna, vnímaním chutí, chémiou vody, teóriou prípravy a štatistikou. Nie je to iba o espresse, informácie z knihy sú použiteľné na akúkoľvek prípravu kávy. Autor v nej vysvetľuje pôvod chutí a príčiny prípadných zlyhaní. Naučte sa prečo vaša káva chutí tak, ako chutí a zlepšite jej prípravu na úroveň profesionálneho baristu. 

Need For Espresso: Underground: Technológie vody (Adrián Krišák)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: slovenčina

Druhý diel série Need for Espresso: Underground – Technológie vody zreteľne vysvetlí základnú chémiu vody a dozvieš sa, prečo tvoja káva, alebo samotná voda nechutí tak, ako by si si predstavoval. Kniha vznikla vďaka medzinárodnej spolupráci s firmami venujúcimi sa filtrovaniu vody celé desaťročia. Poď s autorom opäť posunúť hranice svojich vedomostí o príprave kávy a konečne maj jasno vo filtrovaní vody.



The Curious Barista’s Guide to Coffee  (Tristan Stephenson)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: angličtina

Toto je dokonalý sprievodca históriou, vedou a kultúrnym vplyvom kávy podľa kávového nadšenca a majstra rozprávača Tristana Stephensona. Preskúmate pôvod kávy, vývoj kávy predtým, ako objavíte odrody kávy a alchýmiu zodpovednú za premenu skromných zŕn na najobľúbenejší nápoj na svete. 

Milovník kávy

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: čeština

Aj ten najobyčajnejší hrnček môže obsahovať neodolateľnú kombináciu pozostávajúcu z lahodnej chuti a bohatej arómy. Káva vám môže spríjemniť každý deň. Táto kniha vás zoznámi s najrozšírenejšími druhmi kávy, s jej pestovaním aj správnou prípravou. Veľa receptov vám ukáže, že káva rozhodne nemusí poslúžiť len ako nápoj. Text dopĺňa mnoho farebných fotografií. 

Velká kniha o kávě  (Petra Davies Veselá)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: čeština

Petra Davies Veselá je majsterkou SR v príprave kávy, podieľa sa na medzinárodných súťažiach a vedie baristické kurzy. Kniha je určená aj tým, ktorí svoju prvú Knihu o káve majú – obsahuje úplne nové fotografie a mnoho nových informácií vrátane nových receptov kávových nápojov. Nádherné nové fotografie vtiahnu čitateľov do deja. Zavedú ich priamo na kávové plantáže, do pražiarní či k zaujímavým osobnostiam z odboru. Kniha zoznamuje s radom nových metód prípravy kávy a receptúr, s domácimi i profesionálnymi mlynčekmi a kávovarmi a ďalším vybavením.

 

Uncommon Grounds (Mark Pendergrast)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: angličtina

Kniha rozpráva príbeh kávy od jej objavenia na kopci v starovekej Habeši až po príchod Starbucks a kávovú krízu 21. Storočia. Mark Pendergrast používa produkciu kávy, obchod a spotrebu ako okno, cez ktoré možno sledovať široké historické témy: miešanie kultúr, otroctvo, vzostup marketingu značiek, globálne nerovnosti, spravodlivý obchod, revolúcie, zdravotné problémy, environmentálne problémy a znovuobjavenie kvality. Keďže rozsah kávovej kultúry sa neustále rozširuje, kniha zostáva brilantne zábavným sprievodcom po jednom z najobľúbenejších svetových nápojov. 

Coffee Art  (Dhan Tamang)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: angličtina

Naučte sa, ako vytvoriť neuveriteľné dizajny kávových vrchov od popredného svetového latte umelca. Počnúc základnými zručnosťami a vzormi sa čitatelia naučia, ako vytvoriť krém a ako vyrobiť srdiečka, rozety a tulipány, ktoré sa použijú ako základ na vytvorenie zložitejších umeleckých diel. Na konci tejto knihy budete vedieť liať, leptať, šablónovať a vyrezávať úžasné obrázky, ktoré potešia členov rodiny ako aj hostí.

Where to Drink Coffee  (Avidan Ross)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: angličtina

Je to sprievodca pre zasvätených. Najlepších 150 baristov a odborníkov na kávu zdieľa svoje tajomstvá – 600 miest v päťdesiatich krajinách – odhaľujúce, kam chodia na kávu po celom svete. Miesta siahajú od kaviarní, pekární a reštaurácií až po prekvapivé miesta. Odporúčania sú dodávané s dômyselnými recenziami, kľúčovými informáciami, špeciálne objednanými mapami a jednoduchou geografickou organizáciou. 

 

The New Rules of Coffee: A Modern Guide for Everyone  (Jordan Michelman, Zachary Carlsen)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: angličtina

Ilustrovaný sprievodca základnými pravidlami pre vychutnávanie si kávy doma aj v kaviarňach, vrátane tipov na skladovanie a podávanie kávy, pestovanie kávy, praženie a varenie, plus fakty, tradície a populárnu kultúru z celého sveta. Rozdelené do troch sekcií, obsahuje základy varenia a skladovania, kaviarenskú etiketu a tipy, ako si užiť návštevu, ako aj základné informácie o výrobe kávy.  

 

Liquid Education (Jason Scheltus, Daniella Germa)

Kúpte teraz, dostupné v jazykoch: angličtina

Od pestovania a zberu až po výrobu dokonalého pohára. Milujete dobrý nápoj, ale nepoznáte svoju robustu od arabiky? Alebo si možno len chcete doma uvariť sakra dobrú kávu. Tento komplexný sprievodca vám pomôže orientovať sa v množstve zŕn, zmesí a zariadení, ktoré sú k dispozícii, aby ste si našli cestu k svojej dokonalej šálke.

 

martinus.sk

Related Posts